Construirea unui personaj este o treabă minuțioasă și de aceea ar fi important să o învățăm ca să avem un roman de succes. Și eu mă gândeam de multe ori, de ce să mă țin de atâtea tehnici, construcții când pot scrie tot ce îmi trece prin minte și gata. Povestea e scrisă!
Ei, dar nu e chiar așa. Când scrii doar ce îți trece prin cap s-ar putea să pierzi din vedere detalii importante ale personajelor. În primul rând, personajele sunt oameni, așa vrem să arătăm în poveștile noastre că sunt oameni. Acești oameni ficționali au fiecare câte un vis, o dorință arzătoare, un ideal.
La fel ca și în viața reală, trebuie să ții cont de următoarele:
- Scopul personajului tău, dorința de a realiza ceva
- Motivația personajului
- Caracteristicile pozitive și negative
- Maturizarea personajului
Sunt mult mai multe, dar în articolul acesta ne vom ocupa în special de acestea patru. Să le luăm pe rând.
- SCOPUL PERSONAJULUI
Fiecare personaj pe care îl creezi are un scop în viață, o dorință neîmplinită, un ideal pe care ar vrea să îl atingă. Inclusiv antagonistul și personajele secundare. În viața reală și noi avem un obiectiv de urmat, chiar dacă nu știm de multe ori care este acela. Dar îl avem și bate în noi de fiecare dată când facem ceva. La fel și personajul/personajele tale. Vor să realizeze ceva. Poate vor o carieră de succes, sau vor să iubească și să fie iubiți, sau vor să facă un copil, sau vor să salveze lumea etc.
Când începi o carte întotdeauna să te întrebi: care este scopul principal al personajului meu? Ce vrea de la viață? Ce dorință neîmplinită are la începutul cărții? De la asta să pornești când începi un roman. Apoi, toate conflictele și obstacolele până ajunge el la final ți se vor revela pe măsură ce scrii. Dar trebuie să știi ce vrea personajul.
2. MOTIVAȚIA PERSONAJULUI
La fel ca noi, personajele sunt motivate să facă un lucru. Probabil la început li se promite marea cu sarea și atunci motivația vine de la sine. De exemplu, dacă își doresc o carieră de succes, apare în calea lor o oportunitate pe care ei o văd cea mai minunată și extraordinară dintre toate, iar atunci motivația devine reală, căci ei muncesc pentru îndeplinirea visului lor. Chiar dacă la final ei își dau seama că nu a fost cea mai inspirată alegere, trebuie să știi ce anume îi motivează să facă o anumită acțiune. La fel și când vine vorba de relațiile de iubire. La început cunosc o persoană, o văd minunată, ideală, sunt foarte fericiți ca la final să conștientizeze că nu a fost așa cum și-au imaginat.
Indiferent că e vorba de protagonist sau antagonist, ambii au motivațiile lor. Uneori ascunse, alteori pe față, dar ceva îi face să se miște în acea direcție. Iar aici te poți juca cu credințele lor. Un antagonist poate crede că este mult superior eroului și să îi facă viața amară. Sunt nenumărate căi în a desluși motivația sau motivațiile personajelor.
3. CARACTERISTICILE POZITIVE ȘI NEGATIVE
Orice personaj are caracteristici pozitive și negative. Nimeni nu e perfect. Iar dacă dorești să creezi un personaj real, autentic cu care cititorii să se poată identifica, îți recomand să arăți și părțile bune, dar și cele rele ale personajelor. Nu uita că tu dai viață unor oameni ficționali, deci dacă sunt oameni, au și calități și defecte, la fel ca noi. Și chiar dacă ai personaje fantastice, animale, extratereștrii etc tot îi umanizezi și le dai părți negative și pozitive. Până și eroii greșesc! Și asta să ții minte!
De exemplu, filmele Avengers au un succes uriaș în box office, tocmai din această cauză. Eroii fac greșeli, sunt umani, au și părți bune, și părți mai puțin bune. Mi-a luat și mie ceva timp până am conștientizat că este important să îi umanizăm, să arătăm părțile mai puțin plăcute ale personajelor, ca cititorii să se poată identifica cu ei. Dacă sunt perfecți, la ce bun să mai citim? Tocmai de asta citim ca să vedem oameni care ca și noi, fac greșeli, au nenumărate defecte, au conflicte, devin imprevizibili etc.
Îți recomand să faci o listă cu toate caracteristicile pozitive și negative pe care le au personajele tale. Te vor ajuta în alegerea conflictelor și a drumului lor pe parcursul cărții.
4. MATURIZAREA PERSONAJULUI
Cărțile de creative writing ne îndeamnă să arătăm maturizarea personajelor la final. Nu toate cărțile au acest privilegiu, dar citiorilor le place să descopere o schimbare, o transformare a personajelor, să știe că nu a fost în van acea călătorie pe care a întreprins-o personajul.
Această maturizare se numește character arc în engleză, și îți recomand să citești și să studiezi mai multe despre ea. În principal, este vorba despre a învăța ceva din cele întâmplate, nu să treacă viața prin tine ca gâsca prin apă.
Personajul are nevoie de o transformare. Iar dacă reușești să o faci, vei avea un roman de succes. E drept că poveștile de dragoste nu intră în această categorie, decât dacă dorești să faci o poveste de dragoste mai atipică. În general e valabil în cărțile fantasy, thriller, horror, mystery etc. Acolo unde personajul are o viață mai grea, un drum mai lung de parcurs și lecții mai multe de învățat.
Pentru început îmi doresc să te fi ajutat măcar puțin în crearea unui personaj. Va exista și partea a II-a unde voi discuta despre alte lucruri, cum ar fi aparențele fizice, descrierile, conflictele cu ceilalți, drama etc.
Scrie-mi un comentariu dacă ai întrebări și voi încerca să răspund cât mai curând la el.
4 comentarii
Părerea mea este că ați făcut o descriere a tehnicii de realizare a unui roman comercial. Personajele unui autor se topesc într-unul singur:autorul. Experiența vieții lui , trăirile lui artistice îi dau inegalabila posibilitate de a trăi mai multe vieți. Acolo e tot farmecul!
Mi-a plăcut foarte mult acest articol. M-ai ajutat să-mi dau seama care sunt elementele cele mai importante și să nu mă mai complic cu fișe ale personajului detaliate care nu mă ajută deloc.
Aș vrea de asemenea să știu mai multe lucruri despre personaje, deoar știu că ele sunt cele mai importante dintr-o carte, fără ele nu există o carte.
Interesant articolul. Mulțam.
Tare. Clarifici ce ar trebui sa insemne crearea unei carti. Cautam subiectul de mult. Ar fi frumos sa te descopere din ce in ce mai multi oameni. ❤️Let s grow together❤️