Astazi vreau sa va spun ce am invatat eu din scrierea creativa si cum ar fi profesionist dar si natural sa incepem un roman de fictiune.
1.LASA-I PE CITITORI SA SE INTREBE
Pune o intrebare in mintea cititorului. Ce inseamna primele propozitii? Ce se va intampla? Lasa-i sa fie curiosi si vor continua sa citeasca. Nimanui nu ii plac romanele care au un inceput plictisitor. Iar aici ca sa vedeti despre ce este vorba, voi da doua exemple.
„Durere. Ma tin de bara autobusului, stapanindu-mi emotia ce ma cuprinde. O pata rosie ce creste tot mai mare, ma inconjoara.”
Cititorul va fi tot mai curios si isi va pune multe intrebari. Ce s-a intamplat? Ce e cu aceea pata? Cine a murit? etc.
„Dragostea lor nu mai era atat de puternica precum a fost la inceput. Mugurii ce au inflorit in sufletele lor, si-au gasit acum sfarsitul.”
Si aici cititorul va fi curios ce s-a intamplat cu ei si care a fost situatia ce a condus la acest sfarsit.
2. INCEPE CU UN MOMENT CRUCIAL
Daca incepi cu un moment crucial al protagonistului, cititorii vor fi tot mai curiosi si vor dori sa continue, ca sa descopere ce se va intampla in continuare.
„Privirea ii era atat de rece. Zece cutite de-ai fi bagat in inima lui, nu s-ar fi simtit asa cum se simte acum. Dezolat, inghetat, cu mici firicele de lacrimi ce ii brazdau obrajii. Iar ea…era atat de inutila. Atat de stearsa. Nu vedeai nimic prin ochii ei. Nu exprima nimic.”
3. CREEAZA O IMAGINE INTERESANTA
Descrierea este buna cand incurajeaza oamenii sa picteze o imagine in mintea lor. Deseori, simplitatea este cea mai buna alegere, astfel cititorul isi imagineaza scena, in loc sa fie spusa de catre autor.
„Noaptea trecuta am visat ca am mers la Manderley din nou.” Daphne DuMaurier – Rebecca
„Se ridica in picioare in gradina, unde lucrase, si priveste in zare” Michael Ondaatje – Pacientul Englez
4. INTRODU UN PERSONAJ INTRIGANT
Promisiunea de a citi mai mult despre un personaj, pe care il gasesti intrigant, va atrage cititorul in a vrea tot mai mult. De obicei, este vorba despre personajul principal.
„M-am nascut de doua ori: mai intai ca o fetita, intr-o dimineata remarcabila si lipsita de smog, a Detroitului, in ianuarie 1960; si apoi iar ca si baiat intr-o camera de urgenta, in apropiere de Petosky, Michigan, in august 1974.” Jeffrey Eugenides – Middlesex
5. INCEPE CU O SITUATIE NEOBISNUITA
Arata-ne personaje in situatii neobisnuite si cu siguranta vor fi nedezlipiti de carte si isi vor dori sa vada despre ce este vorba in continuare.
„Ei au zburat din Anglia Minneapolis, pentru a se uita la o toaleta.” Nick Hornby – Juliet, Naked
„Azi noapte, am visat ca l-am taiat pe Andrei in sute de bucati mici, ca un bucatar Benihana, si le-am mancat, una cate una.” Jullie Buxbaum – The opposite of love
6. INCEPE CU O VOCE NARATIVA CONVINGATOARE
Incepe povestea cu vocea unui narator pe care cititorii sa-l poata identifica instant cu ei. Este o forma foarte convingatoare si care te ajuta sa ii tii aproape de carte si de povestea ta.
„Asa cum incep sa spun asta, este luna de aur a Septembriei, in sud-vestul Ontariului.” Alistair MacLeod – No great Mischief
„Am nouazeci de ani. Sau nouazeci si trei. Ori una, ori alta”. Sara Gruen – Apa pentru elefanti
Ce NU va recomand sa faceti atunci cand incepeti un roman, sunt urmatoarele lucruri care par enervante pentru cititori.
- DIALOGUL
Este perfect pentru prima pagina sau a doua, dar nu pentru prima propozitie. Cititorii nu cunosc personajul si nu stiu de ce le-ar pasa de el.
- DESCRIEREA EXCESIVA
Descrierea isi are locul ei, precum ne spune si Stephen King in Misterul Regelui si chiar este indicat sa o facem. Insa, nu excesiv. Nu trebuie sa ne intindem cu descrierile prea mult si nici sa incepem astfel o carte. Plictiseste.
- INFORMATII IRELEVANTE
Foloseste-te de informatiile din carte intr-un mod relevant si care sa duca povestea mai departe. Daca incepi romanul si spui despre personaj cat este de nenorocit, fara vreun motiv anume, atunci nu starnesti interesul. Primele propozitii ale romanului sunt cruciale, deci ofera-i cititorului doar ceea ce este important.
- INTRODUCEREA A MAI MULTOR PERSONAJE
Prea multe personaje deodata va crea confunzie in mintea cititorului. Cel mai bine este sa incepi pe rand sa ii prezinti. Si nu din prima propozitie sau fraza!
Voi cum incepeti prima propozitie sau fraza? Ce tehnici folositi?
2 comentarii
Ioana, multumesc pentru sfaturi! Am sa le recitesc si am sa le pun in practica!
E adevărat, Ioana, prima propoziție e crucială.
Și ultima.
Restul e simplu: trebuie să umpli spațiul dintre ele (joacă de copii).